Utolsó hozzászólások


Dr. Sebestyén Sándor író és történész cikkei hihetetlen érdekesek, izgalmasak s talán ami a legfontosabb érthetőek az olvasó számá…


Publikálni szeretnék Önöknél. Hol találom a formátum-információt? Jánossy Dániel ÁSZ

Van, aki forrón szereti
La Terre plus chaude que jamais
Anne-Laure Pham
L’Express International, 26 septembre 2006


Az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia által nemrég kiadott tanulmányban olvashatjuk, hogy számos klímaszakért? szerint kb. 12 000 éve nem volt ilyen meleg a Földön. A Nasa szakért?je, James Hansen és kutatócsoportja szerint bolygónk h?mérséklete az elmúlt harminc évben évtizedente 0,2 °C-kal növekedett.

Hansen szerint ez arra enged következtetni, hogy az ember által okozott környezetszennyezés egyre közelebb kerül végs? határaihoz. Az utóbbi évtizedek során az ember által kibocsátott gáz okozta üvegházhatás a legf?bb felel?se a klímaváltozásnak. A globális felmelegedés már látható nyomokat hagy az állat- és növényvilágban. A kutatócsoport emlékeztet a Nature magazin 2003-ban publikált tanulmányára, mely szerint a huszadik század második felében 1700 állat és növényfaj volt kénytelen a sarkvidékek felé haladni évtizedenként 6 km-rel.

James Hansen rávilágít arra, hogy már csak 1 °C-nyi melegedés választ el minket attól, hogy elérjünk egy igazán kritikus szintet. Ha a felmelegedés eléri a 2 vagy 3 Celsiust, a Föld „olyan bolygóvá alakul, amely már nem olyan lesz, mint amilyennek megismertük”. Legutóbb kb. 3 000 000 éve, a pliocén korszakban volt jellemz? ilyen szint? forróság. Akkoriban az óceánok szintje a mostanihoz képest 25 méterrel volt magasabb.

© 2005-2021, Polgári Szemle Alapítvány