Utolsó hozzászólások


Dr. Sebestyén Sándor író és történész cikkei hihetetlen érdekesek, izgalmasak s talán ami a legfontosabb érthetőek az olvasó számá…


Publikálni szeretnék Önöknél. Hol találom a formátum-információt? Jánossy Dániel ÁSZ

Törökország: az európai paradoxon
Turquie: le paradoxe européen
Jean-Michel Demetz
L’Express International, 6-12 Octobre 2005


Az Európai Unió az utóbbi hónapokban kevésbé hajlik a mulatságokra. A 25 tagország gazdasága lassul, népeik öregednek, anélkül hogy vezet?iket ez túlságosan izgatná, a politikai osztály bombázza Brüsszelt, ami kényelmes alibi. Az európai perspektíva megadta a belépési kódot a jogállamhoz, a szabadsághoz, egy tisztább (persze köztudottan korrupt) politikai világhoz és egy olyan egészséges gazdasághoz, amely már nemcsak hogy nem növekedik, de még irigykedik is Ázsiára. Ami az amerikaiaknak nem sikerül Irakban, azt az európaiak próbálják Törökországban véghezvinni.

Ausztriában és Franciaországban (ahol népszavazás lesz), Németországban, Hollandiában, Dániában a többség ellenzi Ankara csatolását. Csak a britek, a portugálok, a spanyolok, az olaszok, a svédek és a közép-európai polgárok vannak jóindulattal feléjük. Le kéne gy?zni ezt a néha ellenséges bürokratív hozzáállást, amely egy merev, republikánus folytonosság biztosítéka szeretne lenni. Illene a nemzetállam kultuszából táplálkozó törököknek elmagyarázni a társfelségjog fogalmát és annak következményeit, amelyek az európai projekt alapjait képezik, nem beszélve a közösségi jogokról. Ez egy egész generáció feladata. De hát honnan tudjuk, húsz év múlva milyen lesz az Unió arca?
© 2005-2021, Polgári Szemle Alapítvány