Utolsó hozzászólások


Dr. Sebestyén Sándor író és történész cikkei hihetetlen érdekesek, izgalmasak s talán ami a legfontosabb érthetőek az olvasó számá…


Publikálni szeretnék Önöknél. Hol találom a formátum-információt? Jánossy Dániel ÁSZ


Archívum

A tartalomból 

A globalizáció önmagában nem jó vagy rossz, hanem a kihívásaira adott válaszok minősítik – ez a témával foglalkozó cikkünk szerzőjének kiinduló tézise. Tévhitek és doktrínák szétoszlatása s a helyettük alkalmazható gazdaságpolitika felvázolása – tíz tételben. Tételek, amelyekkel vitatkozni talán lehet, talán kell is, de amelyek megoldását nem lehet importálni, a helyes stratégiát nekünk és itt kell kidolgozni, illetve megvalósítani.

 

Gazdasági, társadalmi, de szociális szempontból is kulcsfontosságú stratégiai elem az otthonteremtés. Az első lakáshoz jutás, a bérlakásépítés, az energiatakarékos és környezetkímélő építési megoldások és még számos egyéb kritérium összehangolására született az Európai Otthonteremtési Program. Ezt ismerteti második cikkünk.

 

Korrupció: egy jelenség, egy kór, amely csaknem mindenhol jelen van, amiről rengeteget beszélünk, s amiről mégis igen keveset tudunk. A Műhely rovatban ismertetett kutatás tények és adatok alapján rajzol képet a korrupció magyar és nemzetközi trendjeiről. Nemzetközi viszonylatban e téren közepes szinten állunk, de a megítélésen sokat ront, hogy a változási tendencia nem kedvező, sőt…Jövőkép


Jövőkép: Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon

A dokumentum innen letölthető.


Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet


Magyar Trendfigyelő

A Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet egyedülálló kiadványai a magyar gazdasági folyamatok elemzésével, értékelésével.


Globális Trendfigyelő

Új szellemi vállalkozást bocsátunk közre: a globális gazdasági folyamatok trendelemzését. Készítette a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet munkacsoportja, szerkesztette Matolcsy György.


Adóműhely

Matolcsy György
A mai magyar gazdaság működése alapvető elemeiben ellentétes a mindennapi erkölcs szabályaival. Ez érvényes fenn és lenn egyaránt. Valahol azonban el kell kezdeni. Azt javasoljuk, hogy a gazdaság területén szükséges erkölcsi fordulatot egy társadalmi megegyezésen nyugvó teljes körű adóreformmal indítsuk el.

Ezt kívánjuk elősegíteni azzal, hogy a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézeten (MGFI) belül létrehoztunk egy adózással foglalkozó szakmai műhelyt, amely elemzésekkel kívánja segíteni az adórendszer átalakítását.

Rózsás Tamás
Rózsás Tamás
Matolcsy György

Tanulmányok


Publikációk
InterjúkElőadások


© 2005-2021, Polgári Szemle Alapítvány