Utolsó hozzászólások


Dr. Sebestyén Sándor író és történész cikkei hihetetlen érdekesek, izgalmasak s talán ami a legfontosabb érthetőek az olvasó számá…


Publikálni szeretnék Önöknél. Hol találom a formátum-információt? Jánossy Dániel ÁSZ


Archívum

A tartalomból 

A gázellátással kapcsolatos mozaikszerű események alapján nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy a Gyurcsány-féle kijelentések, elszólások, illetve a Putyin–Gyurcsány találkozók, vajon elsősorban nem Gyurcsány Ferenc jövőjét hivatottak-e előkészíteni. Minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy pünkösdi királysága már nem tarthat sokáig. Mit fog vajon utána csinálni? Megelégszik a kádkőgyártással, a közben jelentősen megnövelt vagyonának (majd még kiderül) kezelésével az, aki mint miniszterelnök a világpolitika színpadán folyó tragikomédia szereplőjévé vált? Valószínűleg nem. G. Schröder volt német kancellár példáját követve méltó szerephez juthat, pl. a Kék Áramlat konzorcium igazgatóságában, vagy más intézményében. Szerepjátéka alapján, vajon jól megismertem őt? A közeli jövő majd választ ad. De addig még ki kell érdemelnie az új pozíciót, mint ahogy Schröder is kiérdemelte.

 

Mindezekkel nem azt akartam mondani, hogy nincs itt az ideje a változtatásnak, azt sem mondom, hogy üzleti szempontoknak nem lehet szerepe az egészségügyben. Abban viszont biztos vagyok, hogy az érintettek, az orvosok, de legfőképp a mai és holnapi betegek nélkül lehet jó megoldásokat találni, márpedig a még előttünk álló feladatok talán nehezebbek, mint az eddigiek. És mindezek ellenére az alapvető kérdésekről nem vagy alig folyik nyílt, tárgyszerű vita. Marad a gumicsont: egy biztosító vagy több biztosító.

 

Gazdaságunk teljesítőképessége folyamatosan hanyatlik, társadalmunk szétesik, pusztulásra ítélt kórházaink felszerelését teherautókkal hordják szét a „spontán privatizáció” legújabb hullámában, a szellemi légkört pedig a kölcsönös gyanakvás és gyűlölet uralja. E szomorú fejlemények aligha választhatók el attól, hogy a magyar demokráciának a rendszerváltáskor felhúzott épületén egyre több repedés mutatkozik. Valójában senki sem tudja, hogy mennyi tartalék van még a rendszerben, s mennyit bír még ki – csak annyi fogalmazható meg, hogy a tavalyi év parlamenti és utcai csatározásai épp arról szóltak, milyen is legyen a mi demokráciánk.

 

Költségvetésünk kényszerű öncsonkítás
Interjú Bencsik Jánossal, Tatabánya polgármesterével

 

A hálapénz nem szűnik meg
Interjú Zombor Gáborral, Kecskemét polgármesterével

 

Egy nagyobb vállalat vagy vállalatcsoport sok ágazatban nemcsak a piaci környezetét tudja számára előnyösen befolyásolni, hanem gyakran számos olyan belső megoldást is tud alkalmazni, amely hatékonyabb működéshez vezethet, ezért a globális piac egyik jellemzője a szervezeti méretek növekedése. A vállalatnövekedési trend érvényesülése igaz az európai energiaipar nagyvállalatai esetén is – köztük azokra is, amelyek már hazánkban is megvetették a lábukat.

 

A Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság állásfoglalása az állami tulajdonban álló műemlékekrőlJövőkép


Jövőkép: Megújított szabadelvű és szociális piacgazdaság Magyarországon

A dokumentum innen letölthető.


Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet


Magyar Trendfigyelő

A Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet egyedülálló kiadványai a magyar gazdasági folyamatok elemzésével, értékelésével.


Globális Trendfigyelő

Új szellemi vállalkozást bocsátunk közre: a globális gazdasági folyamatok trendelemzését. Készítette a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet munkacsoportja, szerkesztette Matolcsy György.


Adóműhely

Matolcsy György
A mai magyar gazdaság működése alapvető elemeiben ellentétes a mindennapi erkölcs szabályaival. Ez érvényes fenn és lenn egyaránt. Valahol azonban el kell kezdeni. Azt javasoljuk, hogy a gazdaság területén szükséges erkölcsi fordulatot egy társadalmi megegyezésen nyugvó teljes körű adóreformmal indítsuk el.

Ezt kívánjuk elősegíteni azzal, hogy a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézeten (MGFI) belül létrehoztunk egy adózással foglalkozó szakmai műhelyt, amely elemzésekkel kívánja segíteni az adórendszer átalakítását.

Rózsás Tamás
Rózsás Tamás
Matolcsy György

Tanulmányok


Publikációk
InterjúkElőadások


© 2005-2021, Polgári Szemle Alapítvány