Utolsó hozzászólások


Dr. Sebestyén Sándor író és történész cikkei hihetetlen érdekesek, izgalmasak s talán ami a legfontosabb érthetőek az olvasó számá…






Publikálni szeretnék Önöknél. Hol találom a formátum-információt? Jánossy Dániel ÁSZ

Hogyan kovácsolnak el?nyt a klímaváltozásból német borászok
Wie deutsche Winzer von der Klimakatastrophe profitieren
von Martin S. Lambeck
Die Welt, 1. März 2007


Borászat Lengyelországban, s?t akár Svédországban? Az üvegházhatás lehet?vé tette. Mindenekel?tt Németország a legnagyobb haszonélvez?je a problémának. Mára Merlot és Cabernet Sauvignon sz?l? terem a rajnai lankákon, és szokatlanul ízletes. A korábbi hagyományos, a régióra jellemz? fajták, mint a Trollinger a globális felmelegedés következtében kihalófélben van. Werner Näkel német sztárborász még a kilencvenes évek elején azzal viccelt, hogy ha így folytatódik az éghajlatváltozás, Bordeaux átköltözik Németországba és Württembergben Chateau Petrust fognak szüretelni. A viccb?l kegyetlen valóság lett. Bár az olaszországi Piemont, vagy a francia Bordeaux legjobb éveiket zárták bortermelés szempontjából, a firenzei Mez?gazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a hagyományos borterm? vidékek kiszáradása feltartóztathatatlan. Így a híres és sokak által kedvelt Barolo is felkerülhet a kihalástól fenyegetett sz?l?fajták közé.

A következ? húsz év nagy nyertese a borászatban Németország lehet. Franz Schmitt kaiserstühli borász a Barolo egy mellékfajtáját, a Nebbiolót ültette el, sikerrel. A Saar-vidéken szüretelt burgundi fajták er?s konkurenciát teremtettek a francia Pinot Noir-nak, akárcsak az osztrák Wachau vidékének borai. Németország messzi keleti vidékein is felvirágzott a borászat. A korábban savanykás borairól híres Saale-Unstrut borterm? vidék Thüringiában – amely mindeddig Európa legészakkeletibb borvidéke nevet viselte – csodálatos rizlingbort adott. Azonban a többi északabbra fekv? állam sem alszik, Lengyelország 100 ezer hektár sz?l?vel való beültetésére kért és kapott engedélyt az Európai Uniótól. Ez annyi, mint a jelenlegi teljes német term?terület. Skandináviától Kanadáig mindenhol foglalkoztatja a gazdákat a sz?l?m?velés megkezdése.

Németországban szembet?n? a francia és olasz sz?l?fajták el?retörése, míg a tradicionális rajnai fajták északabbra tolódnak. Kritikusok szerint az idegen fajták nem illenek a német hagyományokhoz, de Hans-Peter Wöhrwag württembergi borász szerint példának okáért a Merlot egyáltalán nem tájidegen, nagyon jól beleillik a vidék borkultúrájába. Mi sem igazolja ezt jobban, mint az 1997-ben Pfalzban, Kallstadtban szüretelt Cabernet Sauvignon esete, melyet egy franciaországi, Beaune-vidéki – a testes burgundi borokhoz szokott – szakért?bizottság nem tudott megkülönböztetni otthon termelt ugyanilyen borától. Dél-Afrika, Dél-Európa és Dél-Amerika számára a túlélés esélyét a meleg éghajlatra kevésbé érzékeny fajták ültetése jelentheti. Elképzelhet?, hogy a korábban Dél-Afrikában és Mallorcán már meghonosított autochton portugál szárazságt?r? sz?l?fajták meghódíthatják a déli vidékeket. A klímaváltozás következtében néhány évtized múlva talán a jól megszokott bordói fajták helyett a portugál Alicante Bouchet, vagy Tinta Barocca kerül a világ ínyenceinek asztalára.





© 2005-2019, Polgári Szemle Alapítvány