Utolsó hozzászólások


Dr. Sebestyén Sándor író és történész cikkei hihetetlen érdekesek, izgalmasak s talán ami a legfontosabb érthetőek az olvasó számá…


Publikálni szeretnék Önöknél. Hol találom a formátum-információt? Jánossy Dániel ÁSZ

A NATO fél egy orosz gázkartellt?l
Dossier Nato fürchtet russisches Gaskartell
Von Fidelius Schmid
Financial Times Deutschland, 14. 11. 2006


A NATO tagállamait arra figyelmezteti, hogy Oroszország más államok bevonásával egy gázkartell felállítását tervezi. Moszkva természetesen vehemensen cáfolja, hogy egy OPEC-hez hasonló struktúrát hozna létre, ugyanakkor egy bizalmas tanulmányban a NATO gazdasági szakért?i arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország szövetséget kötne Algériával, Katarral, Líbiával, illetve más közép-ázsiai országokkal és esetlegesen Iránnal, és ezért a szervezet arra figyelmezteti tagállamait, hogy készüljenek fel a kartell elleni harcra.

Ezek a felismerések feler?sítették a NATO-tagállamok gondjait a gázellátás biztonságával kapcsolatosan. Európa gázellátásának 24%-a Oroszországból érkezik, Algéria összesen 10%-ot szolgáltat. Oroszország szívesen veti be energiaforrásait politikai fegyverként, tavaly Ukrajnában zárták el a gázcsapot; azóta töprengenek azon az EU vezet? politikusai, hogy miként lehetne csökkenteni az orosz gáztól való függést. Oroszország mindeközben hevesen tagadja, hogy az ország egy OPEC-hez hasonló szervezetet hozna létre. „Csak egy ?rült képzelheti, hogy Oroszország Európát a gázzal zsarolni akarná, hiszen országunk is legalább annyira függ Európától mint felvásárlójától” – nyilatkozta egy orosz szóviv?. A Gasprom gázkonszern helyettes igazgatója, Alexander Medvegyev azonban már májusban fenyeget?zött a gázszolgáltatók olyan szövetségével, mely hatalmasabb az OPECnél, amennyiben Európa nem fogadja el az orosz gázárak emelkedését.

Mivel Oroszország szövetkezése más gázellátó országokkal Észak-Afrikában vagy Közép-Ázsiában súlyos csapást jelentene az EU számára, ezért az EU mindkét régióban szövetségesek után kutat. A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier e célból Líbiából kiindulva egy ötnapos utazást tervez Észak-Afrikába, mely régió a gázimport diverzifikálása miatt válhat fontossá. Európának mindenféleképpen el kell kerülnie, hogy a gázpiacon is az olajéhoz hasonló helyzet alakuljon ki.

© 2005-2019, Polgári Szemle Alapítvány