Utolsó hozzászólások


Dr. Sebestyén Sándor író és történész cikkei hihetetlen érdekesek, izgalmasak s talán ami a legfontosabb érthetőek az olvasó számá…


Publikálni szeretnék Önöknél. Hol találom a formátum-információt? Jánossy Dániel ÁSZ

1956–2006: túl az illúziókon
Hungary’s 1956, Central Europe’s 2006: Beyond Illusion
By Krzysztof Bobinski
openDemocracy, 27 October, 2006


Magyarország emlékezése az 1956-os szovjet uralom elleni forradalomra, és tiltakozása mai kormányának politikája ellen napjainkban átfedi egymást: zászlóerd?s tüntetések és utcai összecsapások követik egymást Budapest utcáin napról napra. Múlt és jelen a magyarok többségének fejében párhuzamosan fut – de mi a valódi kapcsolat?

A hasonlóságok 1956 és 2006 között a hírhedtté vált tank elkötésével látszólag be is fejez?dnek: a mai tét „csupán” egy jobb kormányzás, és biztosabb, gyorsabb gazdasági fejl?dés. Valójában akkor is, most is (a küzdésen túl) az illúziókon való túllépés lehet(ne) a siker kulcsa. A teljes morális és politikai alappal tiltakozó tömegeket céljaik kivívásában segítené, ha reális és végrehajtható formában fogalmaznák meg azokat, míg a politika oldaláról belátásra lenne szükség azok részér?l, akik inkompetensnek bizonyultak a kormányzásban, a szélesebb társadalmi érdekek összehangolásában. Lakossági támogatottság nélkül ugyanis egy rendszer sem nem tartható fenn, sem nem reformálható meg radikálisan.

© 2005-2019, Polgári Szemle Alapítvány