Utolsó hozzászólások


Dr. Sebestyén Sándor író és történész cikkei hihetetlen érdekesek, izgalmasak s talán ami a legfontosabb érthetőek az olvasó számá…


Publikálni szeretnék Önöknél. Hol találom a formátum-információt? Jánossy Dániel ÁSZ

Sok a vesztenivaló
Viel zu verlieren
von Ottmar Berbalk, Stefan Borst, Nadja Mathes
Focus, 13. Februar 2006


A francia élelmiszerlánc rögtön reagált. Egyiptomban és Szaúd-Arábiában a „nem árusítunk dán termékeket” szlogennel reklámozott. A muszlim világ vásárlási bojkottjának már néhány nap után drasztikus következményei lettek. Az Arla dán tejipari cégnél például 125 ember vesztette el állását, és naponta 1,4 millió eurós veszteséget könyvelt el a vállalat. A karikatúraharc valódi árát az ipar fizeti tehát meg. A bojkott nem csak a skandináv országot érinti, hanem az egész Európai Uniót. Ennek ellenére sem az EU-Bizottság, sem az osztrák elnökség nem gondolkozik ellenszankciókon.

A világ legnagyobb export?rének, Németországnak is sok vesztenivalója van az Öbölben. Iránba, amely a térség legfontosabb kereskedelmi partnere, 2005-ben majdnem négy milliárd eurós összegben exportált. Az üzlet még megy, hiszen kémiai- és elektronikus termékek nehezebben bojkottálhatók, mint a tej vagy joghurt.

Az európai olaj-és gázkitermelés az elkövetkezend? 20 évben véget ér. Európa már így is a világ legnagyobb importrégiója, energiaszükségletének 50 százalékát külföldi forrásból kell beszereznie. 2030-ra ez az arány már 70 százalékra n?het. A kontinens így egyre kiszolgáltatottabbá válik politikailag instabil régióktól.

© 2005-2021, Polgári Szemle Alapítvány