Utolsó hozzászólások


Dr. Sebestyén Sándor író és történész cikkei hihetetlen érdekesek, izgalmasak s talán ami a legfontosabb érthetőek az olvasó számá…


Publikálni szeretnék Önöknél. Hol találom a formátum-információt? Jánossy Dániel ÁSZ

Végzetes kár
Fataler Schaden
von Peter Müller
WirtschaftsWoche, 6. März 2006


A Harvard elnökének, Larry Summersnek távozása úgy t?nik, nagy imidzsbeli károkat okoz az amerikai elit egyetemnek. A volt pénzügyminiszter látványos távozása arra hívja fel a figyelmet, hogy a sokak által a világ legjobb egyetemének kikiáltott intézmény nem minden esetben érdemli meg jó hírét. Bár az Academic Ranking of World Universities felmérése alapján még mindig világels?, a hallgatók és munkatársak „kategóriában” az elit egyetemek között csak a 11. helyen végzett. Több alapképz?st nem professzorok, hanem csak tanársegédek tanítanak, a professzorok inkább saját kutatásaikkal vagy a doktoranduszaikkal vannak elfoglalva.

A professzorok távollétüket jó jeggyel váltják ki. A „Boston Globe” adatai szerint a Harvardon a hallgatók 91%-a végzett kiválóan, míg a Princetonon 44%, a Yalen pedig 51%. Ennek oka minden bizonnyal nem a diákok képességében kereshet?.

Egy egyetem renoméja többek között az ott végzett Nobel-díjasok vagy fels?vezet?k száma alapján is megismerhet?. Ezen két ismérv szerint is leszállóban van a Harvard csillaga: azon 57 közgazdász közül, akik 1969 óta Nobel-díjban részesültek, csak hat származik a Harvardról. A Spencer Stuart személyi tanácsadó cég adatai alapján 2004-ben az amerikai nagyvállalatok vezérigazgatóknak csak 23%-a rendelkezett Harvard-diplomával, míg1998-ban ez az arány még 28% volt.


© 2005-2021, Polgári Szemle Alapítvány